Jump to content
Veriu Forum
Sign in to follow this  
Ina_84

Si te dime te gatuajme

Recommended Posts

Shpesh na ka ndodhur te jemi te ftuar ne nje darke.Ne shqiperi jemi mesuar te shohim pjata te ndryshme dhe shume te shijshme.Nenat tona jane munduar te na mesojne si te gatuajme Byrekun,bakllavane,Gjellra te ndryshme dhe shume gatime te tjera.Mua me pelqen shume te gatuaj,si p.sh byrek me mish e qepe,me presh e mish,dhe me patate.

Por kesaj rradhe do t'ju tregoj dy pjata secondo qe perdoren shpesh ne tavolinat italiane.

KUNGUJ TE MBUSHUR.

Marrim disa kunguj,i hapim ne mes,pastaj marrin mishin e kungullit pak qepe e mish te ngrire dhe i veme te skuqen bashke ne nje tigan me nje thellesi mesatare,pas 3 min hedhim pak domate,e leme dhe pak dhe ne fund hedhim nje filxhan oriz pak uje dhe e leme te ziej per 15 min.Pastaj bejme mbushjen e kungullit dhe e veme te piqet ne furre me 250 grade per afersisht 30 min.

PATELLXHANE NE FURRE

Per 4 persona;Marrim 3 patellxhane i presim ne forme rrethore.E marrim nje rrethore siper veme nje fete proshuto cotto,nje djath sottilete prap nje fete prosh cotto dhe nje tjeter patellxhan.

Fillon te njejtin proçes me te tjerat.Per ti pjekur merr taven, siper saj ve carta al forno per te mos lejuar ngjitjen e patellxhanit dhe pa pasur nevoje per ti vene vaj.I ve ne furre 200 grade per 20 min.Sapo te jene gati ju leshon pak vaj ne menyre qe tu jape nje shije te embel.

Dhe pjata eshte gati.

Ju befte mire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TASQEBAP

 

PER 4-5 PERSONA

QEPE 2-3 KOKRRA MESATARE

YNDYRE 4-5 LUGE GJELLE

MIELL 1 LUGE GJELLE

VERE 1/2 FILXHAN CAJI

DAFINE NJE FLETE

PAK SPEC I KUQ

SALCE1/2 LUGE GJELLE OSE

2-3 KOKRRA DOMATE MESATARE

3-4 THELPINJ HUDRA

KRIPE

 

 

 

TASQEBAPI ZAKONISHT PERGATITET ME MISH VICI OSE DASHI. MISHI TUL ZAKONISHT PRITET NE SHIRITA TE HOLLA NE NE DREJTIM TE KUNDERT TE FIJEVEOSE NE COPA KATRORE DHE SKUQET NE YNDYRE SE BASHKU ME QEPETE PRERA FIJE FIJE ,DERISA TE AVULLOHET LAGESHTIRADHE TE KRIJOHET NJE SI KORE E KUQE.PASTAJ SHTOHET MIELLI,SKUQET EDHE PAK,SHUHET ME VERE,HIDHET SALCE DOMATESH ,GJETHE DAFINE,THELPINJ HUDRE,KRIPE DHE UJE DERI SA TE MBULOHET MISHI VIHT TE ZIEJE NE ZJARR TE NGADALTE DERI SA MISHI TE JETE GATI. TASQEBAPI SHQEROHET ME SALCEN E VET. MUND TA SHOQERONI ME PURE PATATESH . JA KSHU HENGRA MBREME DHE ME DOLI SHUME I MIRE . JU BEFTE MIRE KUSHDO QE DO TA GATUAJ

Share this post


Link to post
Share on other sites
TASQEBAP

 

PER 4-5 PERSONA

QEPE 2-3 KOKRRA MESATARE

YNDYRE 4-5 LUGE GJELLE

MIELL 1 LUGE GJELLE

VERE 1/2 FILXHAN CAJI

DAFINE NJE FLETE

PAK SPEC I KUQ

SALCE1/2 LUGE GJELLE OSE

2-3 KOKRRA DOMATE MESATARE

3-4 THELPINJ HUDRA

KRIPE

TASQEBAPI ZAKONISHT PERGATITET ME MISH VICI OSE DASHI. MISHI TUL ZAKONISHT PRITET NE SHIRITA TE HOLLA NE NE DREJTIM TE KUNDERT TE FIJEVEOSE NE COPA KATRORE DHE SKUQET NE YNDYRE SE BASHKU ME QEPETE PRERA FIJE FIJE ,DERISA TE AVULLOHET LAGESHTIRADHE TE KRIJOHET NJE SI KORE E KUQE.PASTAJ SHTOHET MIELLI,SKUQET EDHE PAK,SHUHET ME VERE,HIDHET SALCE DOMATESH ,GJETHE DAFINE,THELPINJ HUDRE,KRIPE DHE UJE DERI SA TE MBULOHET MISHI VIHT TE ZIEJE NE ZJARR TE NGADALTE DERI SA MISHI TE JETE GATI. TASQEBAPI SHQEROHET ME SALCEN E VET. MUND TA SHOQERONI ME PURE PATATESH . JA KSHU HENGRA MBREME DHE ME DOLI SHUME I MIRE . JU BEFTE MIRE KUSHDO QE DO TA GATUAJ

arta kompliment,qeke shume e zonja

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Revani

Fikrie Gagica- Ukelli

Autore e librit “1000 receta për çdo familje”

 

Përbërësit:

 

* 10 vezë të freskëta fshati

* 10 lugë sheqer

* 10 lugë miell

 

Sherbeti pasi të fillojë të vlojë, vazhdon zierjen edhe pesë min. në zjarr të ulët.

 

* 1 kg sheqer

* 5 gota ujë,

* 1 qeskë sheqer vanilje

* 4 rrathë të hollë limoni.

 

Përgatitja:

 

Tunden vezët me sheqer gjersa të krijohet një shkumë e qëndrueshme dhe të shtojnë vëllimin 4-5 herë. Shtohen të verdhat e vezëve një nga një duke i tundur vazhdimisht. Hidhet mielli me lugë duke e përzier nga lartë-poshtë që të mos ulet brumi. Masa derdhet në tepsi të lyer me yndyrë e të përmillur. Tepsia mbushet në ¾ e lartësisë,pasi që gjatë pjekjes brumi rritë vëllimin. Futet në furrë të nxehtë me temperaturë 140 gradë C për t’u pjekur për afro 1 orë. Gjatë pjekjes furra nuk hapet. Pasi të ftohet,hidhet sherbeti i vakët. Pritet në delima.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Pulë me arra

Fikrie Gagica- Ukelli

Autore e librit “1000 receta për çdo familje”

 

Përbërësit:

 

* 1 pulë 2 kg mundësisht fshati

* 8 qepë të mëdha

* 200 gr gjalpë

* kripë, piper, specall

* 150 gr.arra të bluara

 

Përgatitja:

 

Pula pritet në racione dhe skuqet nga të gjitha anët në yndyrë. Largohet nga yndyra dhe vendoset në tavë përkohësisht.

 

Qepët priten imët dhe hidhen në yndyrë. Shtohet pak kripë dhe duke i përzier kohë pas kohe, fërgohen gjersa të zbuten. Hidhet kripë sipas nevojës, piper, specall dhe 2-3 lugë arra.

 

Çdo copë mishi kalohet në qepë dhe prapë radhitet në tavë ku do të piqet. Qepëve u shtohet ½ gotë ujë, e sa të marrin një valë, hidhen mbi mish. Tava futet në furrë të nxehtë me temperature 180 gradë C.

 

Gjysmë e pjekur, shtohen arrat dhe copat e mishit rrotullohen nga të gjitha anët. Nëse ka nevojë, shtohet ujë i nxehtë, tava mbulohet me kapak ose folie dhe futet në furrë për t’u pjekur gjersa të zbutet mishi dhe të shteret uji por jo i tëri.

 

Dhjetë min. para përfundimit, zbulohet tava për t’u skuqur pula në

 

pula.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...